Medlemsinformation
Välkommen till Bostadsrättsföreningen Oljemålningen 8
Tillsammans äger vi fastigheten
Som innehavare av en bostadsrätt har du del i föreningens tillgångar och skulder. Alla i föreningen delar på ansvaret. För din lägenhet har du ett särskilt ansvar. Vi räknar med att du blir en aktiv medlem som engagerar dig i frågor som rör ditt boende.
Du bestämmer om din lägenhet
Du har ansvar för att lägenhetens inre hålls i gott skick. Du bestämmer om och när det är dags att tapetsera, måla eller andra förändringar i lägenheten.
Vill du göra större förändringar i din lägenhet som avser bärande konstruktioner, ändring i befintlig ledning för avlopp, värme, vatten, gas, eller annan väsentlig förändring, så måste du få styrelsens tillstånd innan förändringen påbörjas. En punkt som är viktig är att du har en hemförsäkring med inkluderande bostadsrättstillägg, det kan tyvärr i annat fall bli dyrt för dig om det t.ex. skulle bli en vattenskada i din lägenhet.
Gällande
lagar och föreskrifter ska följas vid renovering.
Erforderliga myndighets tillstånd ska inhämtas av medlem som är byggherre för åtgärden.
Vid ändring av ledningar som föreningen ansvarar för ska entreprenör certifierad enligt "Säkert Vatten" användas. Dokumentation av sådan ändring ska lämnas och godkännas av styrelsen före och efter att åtgärden utförs. Byggherre ska visa att gällande ansvarsförsäkring gäller även efter renovering. Det vill säga att renoveringen uppfyller försäkringsvillkor i den egna försäkringen.
Varje medlem har lika mycket att säga till om
En gång om året håller föreningen ordinarie föreningsstämma och väljer då bl.a. styrelse och revisor. Styrelsen sköter sedan det löpande arbetet inom föreningen och verkställer de beslut som stämman har fattat. Dit är alla medlemmar välkomna att göra sin röst hörd.
Du betalar vad det faktiskt kostar
Meningen är inte att en bostadsrättförening ska gå med vinst. Medlemmarnas månadsavgift ska täcka utgifterna för räntor och amorteringar på föreningens lån samt för driftskostnaderna och planerat framtida underhåll. Till driftskostnaderna hör vissa kostnader för reparationer, el, vatten, värme, fastighetsskötsel, renhållning osv. samt också fastighetsskatten. Styrelsens uppgift är bl.a. att göra en vettig ekonomisk planering för framtiden och att samtidigt hålla kostnaderna nere. Styrelsen har ett särskilt ansvar för den ekonomiska förvaltningen. Resultatet redovisas vid bostadsrättsföreningens årsmöte. Då är du med och bestämmer om styrelsen ska få förnyat förtroende eller om en ny styrelse ska väljas.
Var med och påverka kostnaderna
Har du tidigare bott i ett eget hus vet du att vatten-, el- och värmekostnader är dryga men att det går att påverka. Var och en i föreningen kan också medverka till att kostnaderna hålls nere bl.a. genom att tänka på hur vattnet används och på lägenhetens innetemperatur. Det är viktigt, att t.ex. droppande kranar genast åtgärdas.
Vi använder oss av Husskötsels tjänster. Om du märker att du har problem med t. ex värmen i lägenheten och behöver hjälp med att justera elementen så kan du kontakta dem via kontaktuppgifter som sitter nere i trapphuset. Kommer du på något som kan minska kostnaderna för föreningen så är du alltid välkommen att kontakta någon i styrelsen, alternativt maila till styrelsens mail- alla sparidéer är välkomna!
Din månadsavgift
Månadsavgiften
betalas i förskott. Månadsavgiften för exempelvis mars månad ska vara betald
senast den sista februari.
Avgiftsblanketterna
skickas ut kvartalsvis.
Med goda grannar blir det trivsamt att bo
Tillsammans skapar vi den bomiljö vi vill ha, vi hjälps åt att hålla hus och kringområden i gott skick. Gemensamma städdagar är t.ex. inte bara arbete, utan framförallt genom att knyta an till sina grannar. För många är det en trygghet att känna sina grannar. Om eller när du behöver, så finns det alltid någon i närheten, som kan hjälpa dig.
Vi är många som ska trivas tillsammans, det kan vi göra genom att visa varandra hänsyn. Efter klockan 22.00 så ska det vara lugnt och tyst i huset. Borra och hamra i väggarna gör vi inte efter klockan 20.00 eller före klockan 8.00.
Renoveringar kan med fördel planeras så att dina grannar inte störs i onödan.
I trapphuset
Trapphusen är kanske det mest använda av alla gemensamma utrymmen i vårt hus. Självklart är det därför rökfritt i trapphusen. Detta gäller även källare samt utanför portarna. Det är för allas säkerhet och viktigt att utrymningsvägarna är fria så att inte framkomligheten för sjuktransporter och vid brandutryckning störs. Barnvagnar och annat får inte parkeras i trapphuset utan ska förvaras i resp. lägenhet alternativt i cykelrummet i källaren. Sopor skall slängas direkt i sopskåpet utanför port 12, alternativt vid miljöstationen och inte förvaras i trapphuset.
I tvättstugan
Tvättstugan finns i port 14 nere i källarutrymmet. Där bokas också tvättpassen. Efter avslutat tvättpass ansvarar man för att våttorka golvet samt torka av maskiner och bänk. Anvisningar angående skötsel finns uppsatta i tvättstugan. Textilier som varit i kontakt med djur ska inte tvättas i tvättstugan.
På vår gård
Vår utemiljö blir vackrare och trivsammare om vi hjälps åt att hålla rent. Att vi inte slänger skräp på gården är en självklarhet. Det ska också vara lika självklart att vi alla hjälps åt med att plocka upp skräp som hamnat på gården. Vi har friskluftsintag till lägenheterna på framsidan så av den anledningen röker vi inte utanför huset.
På baksidan av gården har vi en gemensam grill och sittgrupp. I port 14 finns en fest/hobby lokal där det finns toalett och ett enkelt kök med kylskåp. Efter användning av den gemensamma grillen så skall galler göras rent och allt skräp skall plockas bort.
Balkongerna
Under vintern så kan det samlas en del snö på balkongerna och det måste skottas bort. Kolla så att ingen står under eller är nära din balkong när du skottar.
I vårt sophus
På gården har vi vårt gemensamma sopskåp. Här kastar vi våra hushållssopor samt matavfall. Matavfallspåsar finns i källaren utanför tvättstugan.
Övriga sopor sorteras och slängs på en återvinningsstation, en sådan kan man finna i korsningen Pastellvägen / Burspråksvägen. Genom att sortera våra sopor så kan vi sänka sophaneringskostnaderna samt även hjälpa miljön och minska risken för råttor.
För vår säkerhet
Det är viktigt att vi hjälps åt och ser till att portar och dörrar till våra gemensamma utrymmen är ordentligt låsta. Dels för att slippa onödig skadegörelse och för alla vår säkerhet.
Husdjur
Den som har husdjur ansvarar för att de sköts om på rätt sätt. Enligt "lag om tillsyn över hundare och katter" ska hundar och katter "hållas under sådan tillsyn, som med hänsyn till deras natur och andra omständigheter behövs, för att förebygga att de orsakar skador eller olägenheter". Det kan finnas människor som är rädda och vill undvika kontakt med djur, det måste respekteras.
Önskar du en Parkeringsplats?
Föreningen har sammanlagt sju parkeringsplatser. Till parkeringsplatserna finns en kölista. Medlem som innehar bil och som önskar anmäla sig till kölistan kan göra det till styrelsen. Om flera medlemmar anmäler sig till kölistan på samma datum blir det datum för inflyttning till föreningen som avgör vilken plats du får på kölistan. Medlem måste vara folkbokförd på adressen för att få och för att behålla sin parkeringsplats.
Gymmet
Föreningen har ett litet gymutrymme som är öppet för medlemmar.